T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ELAZIĞ / MERKEZ - Metin Koloğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENLİĞİ


Sağlık meslek liselerinin sağlık bakım teknisyenliği programından mezun olup en az tekniker düzeyindeki sağlık meslek mensuplarının nezaretinde yardımcı olarak çalışan, ayrıca hastaların günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile sağlık hizmetlerine ulaşımında yardımcı olan ve refakat eden sağlık meslek mensubudur

 

      Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar sağlık bakım teknisyeni olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğumevleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.

Sağlık Hizmetleri ve alan altında yer alan meslekte ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programda öğrenciye;

· Mesleki gelişimi sağlama, hastanın beslenmesini sağlama, bilgisayar ofis programlarını kullanma, sağlık hizmetlerinde etkili iletişim kurma, insan vücudunun anatomi ve fizyolojisini tanıma, mesleki hak ve sorumluluklar doğrultusunda çalışma, hastanın tıbbi bakımını destekleme, hastanın kişisel bakımını yapma, hasta/yaralıya ilk yardım uygulama ile ilgili bilgi,beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

· Sağlık bakım teknisyenliği dalında; aseptik tekniklerine uygun çalışma, enfeksiyon hastalıklarına karşı önlem alma, sistem hastalıklarını tanıma, sağlık psikolojisi, yenidoğan ve çocuk sağlığını koruma, mesleki temel uygulamalar ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

PROGRAMDA AMAÇLANAN ÖĞRENME KAZANIMLARI

Alan Ortak Kazanımlar

· Mesleki gelişmesine yararlı olabilecek iyi ilişkiler kurabilme, öğrenmeyi öğrenme, bilgiye ulaşma, girişimcilik, iş fikirleri üretme ve işe uyum sağlamak amacıyla kendini geliştirir.

· Besin ögelerini, besin gruplarını, sistem hastalıklarında ve özel durumlarda beslenme ilkelerini ayırt eder.

· Kelime işlemci, elektronik tablolama ve sunu hazırlama programlarında doküman hazırlar.

· Etkin iletişim becerisi ile kişiler, toplumsal gruplar, hasta, hasta yakını, engelli bireylerle ve özel durumlarda iletişim kurar.

· Anatomi ve fizyoloji ile ilgili tıbbi terimleri, insan vücudunun temel yapısını, sistemlerin yapı ve işlevlerini ayırt eder.

· Etik ilkeler doğrultusunda mesleki faaliyetlerini yürütür.

· Fiziksel ortamı hastaya uygun hale getirerek hastanın bakım hizmetlerinin yürütülmesine,hasta bakımında kullanılan ekipmanların kullanıma azırlanmasına ve hastanın güvenli olarak naklinin sağlanmasına yardım eder.

· Hastanın kişisel bakımına ve terminal dönem sonrası işlemlerin yapılmasına yardım eder.

· İlk yardımın temel ilkeleri doğrultusunda temel yaşam desteğini; kanama ve yaralanmalarda,kırık, çıkık ve burkulmalarda, diğer acil durumlarda ilk yardım uygular.

 · Vücut mekaniklerine uygun olarak hasta/yaralıyı taşır.

Sağlık Bakım Teknisyenliği Dalına Ait Kazanımlar

· Sterilizasyon, dezenfeksiyon ve tıbbi atıkların ayrıştırılmasına yardım eder.

· Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için enfeksiyon etkenleri ve bulaşma yollarını ayırt ederek enfeksiyon kontrol önlemlerini alır.

· Solunum, dolaşım, sindirim, endokrin, sinir, üro-genital sistem, kan, eklem ve duyu organları hastalıklarını ayırt eder.

· Psikoloji ile ilgili temel kavramları, kişilik özelliklerini açıklar, duyguları kontrol altına alarak afet ve travmalarda hasta ve yakınlarına psikolojik destek sağlar.

· Yenidoğan ünitesinin hazırlanması, yenidoğanın değerlendirilmesi, yenidoğan ve çocuk sağlığının korunması ve geliştirilmesinde ebe/hemşireye yardım eder.

· Klinik laboratuvar çalışmalarında, radyoloji, anestezi ve reanimasyon ünitelerinde yapılan uygulamalarda, EKG, EEG çekimi, alçı işlemleri, diyaliz uygulamaları ve diş kliniği çalışmalarında sağlık profesyoneline yardım eder.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.09.2014 - Güncelleme: 28.03.2022 10:22 - Görüntülenme: 8799
  Beğen | 2  kişi beğendi